skip to Main Content

Sinds 3 juli 2004 heeft iedere hond die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en per 2 juli 2011 is (uitsluitend) identificatie door middel van een chip verplicht. Daarnaast moet je hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt.

Geldigheid rabiësenting
De Europese Unie heeft voor alle EU-landen bepaald dat de standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen.

Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter). Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Honden jonger dan 3 maanden
mogen Frankrijk niet in

Speciale regels voor honden in de auto
Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in Frankrijk geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.

Verbod bepaalde hondenrassen
Simpel gezegd komt het hier op neer: honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (“pit bulls”), Mastiff, Tosa en Rottweiler zijn verboden. Ook pitbulls, kruisingen met pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshires, kruisingen American Staffordshire Terriers, kruisingen Mastiff en kruisingen Tosa zijn verboden.
Let op: American Staffordshire terriërs die zijn ingeschreven bij het Amerikaanse stamboek zijn verboden, omdat dit stamboek niet erkend is door de Fédération Cynologique Internationale (FCI)

Bij de invoer van honden (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler) mét erkende stamboom is er iets veranderd. In principe mag je met deze honden de grens over. Maar omdat er zulke strikte voorwaarden zijn gesteld is het in de praktijk onmogelijk om aan die voorwaarden te voldoen voor een vakantie. En, kun je dus niet met deze honden de grens over. Je moet onder andere een Franstalige cursus volgen om aan te tonen dat je je hond onder controle hebt en er moet een gedragstest worden gedaan bij een Franse instantie. Om die reden is het eigenlijk niet mogelijk om deze honden voor korte periode (bijvoorbeeld vakantie of op doorreis) mee te nemen naar Frankrijk.

Let op: bovenstaande regels gelden ook wanneer je op doorreis bent!

Stambomen moeten erkend zijn door het Franse ministerie van Landbouw. Bij twijfel kan dit worden gecheckt op de website van de “Société Centrale Canine”.

Dit vermeldt de Franse ambassade wat er gebeurt er als je je niet aan de regels houdt:

Indien de bovenstaande verplichtingen niet worden gerespecteerd, kunnen agenten belast met controles, in navolging van artikel L.236-9 en L.236-10 van de landbouwwet, op kosten van de eigenaar het dier terugsturen naar zijn land van herkomst, in quarantaine houden of euthanasie laten toepassen.

Indien u door het niet respecteren van de reglementen ongewild bijdraagt aan het verspreiden van een besmettelijke ziekte bij huisdieren of wilde dieren, bij insecten, schaaldieren of gekweekte weekdieren, kunt u worden bestraft met een geldboete van 15.000 euro en twee jaar gevangenis.

Bovendien, als u de gezondheidsvoorschriften, zoals hierboven beschreven, niet respecteert, maakt u zich schuldig aan een douanedelict (artikel 414 van het douanewetboek). U kunt dan beboet worden met een geldboete en een gevangenisstraf van maximum 3 jaar.

De hierboven genoemde regels worden toegepast als alle dieren die u vergezellen, alle diersoorten meegerekend, niet het aantal van 5 te boven gaan. Boven dit aantal kunnen dieren slechts de Europese Unie binnenkomen via een inspectie bij de grenspost en worden zij onderworpen aan dezelfde regels op veterinair gebied als vervoer van dieren voor commerciële doeleinden. (..)

Wij raden iedereen die mogelijk in deze categorie valt dan ook aan onderstaande aanvullende informatie ter harte te nemen:

Met wie moet je contact opnemen in geval van twijfel
In geval van twijfel, raden wij je aan contact op te nemen met je dierenarts. Je dierenarts heeft namelijk het Europees dierenpaspoort afgegeven en daarin de identificatie van je hond aangegeven en de rabiësinenting uitgevoerd. Hij of zij is in staat om er de geldigheid van te controleren en je raad te geven.

Je dierenarts kan ook beoordelen of je hond wel of niet tot de eerste of de tweede categorie behoort, zoals gedefinieerd in de Franse wet, met behulp van de hierboven gegeven informatie.

Als je twijfels hebt over de documenten die de raszuiverheid van je hond waarborgen als hij behoort tot de tweede categorie zoals is voorgeschreven door de Franse wet, dan kun je contact opnemen met de organisatie die is belast met het stamboek waarin je hond staat ingeschreven.

Vragen en aanvullende informatie of uitzonderingen
Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dierenarts, of de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Franse ambassade met uitleg over het meenemen van honden naar Frankrijk. 

Reizen met meer dan 5 honden
Voor invoer van meer dan 5 dieren moet je verplicht voor elk dier een aanvullend certificaat van goede gezondheid hebben. Voor invoer van meer dan 5 dieren heb je ook een invoervergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij: Ministère d’ l’ Agriculture et de la Pêche DGAL Sous_Direction Santé et Protection Animales Bureau de la Protection Animale 251 Rue de Vaugirard 75732 Paris Cedex 15 Tel.nr. 0033-(0)1.49.55.84.72 Fax.nr. 0033-(0)1.49.55.81.97 Bij de aanvraag vermelden: de naam en het adres van de eigenaar van de dieren, het verblijfadres in Frankrijk, en de duur van verblijf in Frankrijk. Tevens moet je vermelden hoeveel dieren je meeneemt, met gegevens over diersoort/ras/leeftijd en of het gaat om een tijdelijk of definitief verblijf.

Back To Top