Rammelende knoken: Yin Yoga & Voyage Sonore
Zo kwam het dus dat ik op een mooie, winterse zondagochtend genietende van het schitterende landschap, naar een Yurt 45 minuten verderop reed. (Lees: Vrolijk trillende cellen: Yin Yoga & Voyage Sonore) Ik vond het een mooi idee om de Voyage Sonore te combineren met Yin Yoga. Zouden de geluiden van de instrumenten en de stem van Yohan de beleving van de poses, de “Asana’s”, anders maken? Verdiepen? Verrijken? Zou de energie van de geluiden de ruimte die in het lichaam ontstaat door de yoga beoefening, op kunnen vullen of er door heen stromen?
Yin Yoga is een rustige yoga stijl. Je blijft langere tijd (2-5 minuten) in één houding . Op die manier rek, stimuleer en versterk je het bindweefsel, de gewrichtsbanden en de pezen, werk je aan de beweeglijkheid van de gewrichten en probeer je meer ruimte te maken in je lichaam. Met name in de rug, het bekken- en heupgebied. Fysiek zorgt het voor meer souplesse, beweeglijkheid en veerkracht. En misschien zou je datzelfde over de mentale kant van deze vorm van yoga kunnen zeggen
Klank Yoga
De ochtend begon met de uitnodiging om zelf actief deel te nemen aan “Klank-Yoga”. Vergelijk het met een groepsmeditatie op “Ohm”. Yohan zette met zijn stem de klinkers a ,e , i, o, u en oe in en de groep volgde hem per klank 3 keer. Waar resoneert de klank in je lichaam? Kun je alle klanken even lang aanhouden of zit daar verschil in? Heb je voorkeur voor een klank? Merk het op, zonder oordeel. De ademhaling die een belangrijk onderdeel binnen de yoga is, ook wel bekend als “Pranayama”, is bij het voortbrengen van klanken uiteraard van significant belang. Je haalt tot diep onder in je buik adem, vult je longen en stretcht je middenrif. Om op een lange beheerste uitademing de klank voort te brengen. Waarbij je volledig uitademt. Hiermee zet je het parasympatische deel (de rust en repair stand) van je zenuwstelsel aan èn activeer je je Nervus Vagus: de langste en meest complexe zenuw in je lichaam die een belangrijke rol speelt rol in stressregulatie, je slaapritme, je humeur en de vertering van je voedsel. Ondanks dat we niet allemaal op dezelfde toon begonnen eindigden we wel allemaal op dezelfde toon. Is dat wellicht de “Wet van trilling” in de praktijk? (Boek: Marja de Vries, De hele olifant in beeld)
Pranayama : Prana= Vitale levenskracht ; Yama= Beheersing; Ayama =uitbreiding of expansie
De adem staat symbool voor prana. Pranayama kun daarmee vrij vertalen als verschillende ademhalingstechnieken, waarbij je de ademhaling bewust controleert en aanstuurt, om de vitale levensenergie of levenskracht te benutten, te manipuleren en uit te breiden
Dat is waar ik het voor doe
Door de “Klank-Yoga” oefeningen ontstond er rust in het lichaam en de geest en waren we voorbereid op de fysieke Yin Yoga beoefening. De poses in deze vorm van yoga lijken wellicht simpel en rustgevend door hun rustige aard. Maar doordat je zolang in één pose blijft kunnen ze behoorlijk intens en uitdagend zijn. Je wilt geen pijn ervaren (rode zone) – dat is geenszins de bedoeling van Yogabeoefening- maar je wilt je lichaam wel uitdagen in de houding (oranje zone). En dat kan soms flink oncomfortabel zijn. Zie daar dan maar eens comfortabel mee te worden. Dat is de uitdaging. Op sommige momenten neemt de mind het over, vraag je je af hoe lang de houding nog duurt , merk je dat je makkelijker in de ene houding komt dan in de andere en ga je daar wat van vinden in plaats van het slechts zonder oordeel op te merken of vind je het saai worden en gaan je gedachten naar allerlei andere zaken, behalve het hier en nu. En soms bevind je je een tijdje in een pose en voel je opeens spieren ontspannen, waardoor je een stukje verder in de pose zakt en even later nog eens en voel je geest gaan verstillen en weet je “dat is waar ik het voor doe”.
Rammelende knoken
Al improviserend bracht Yohan geluiden bij de poses en dat was fijn. Het gaf een andere focus, een aanmoediging om vol te houden in de pose en ontspanning. Vooral als Yohan, terwijl wij tussen twee asana’s ontspanden in de Krokodilhouding “Makarasana”, het instrumentje bespeelde wat bij mij de associatie opriep van “rammelende knoken”. Ik visualiseerde dat al mijn ruggenwervels en botten even door elkaar geschud werden om daarna rustig hun eigen plekje in te kunnen nemen.
De fijnste Yogahouding ever
Uiteraard werd de yoga practice afgesloten met de “Savasana”, de Lijkhouding. Het is de houding waarbij je het jezelf, liggende op je rug, zo comfortabel mogelijk maakt, met desgewenst een dekentje over je heen, warme sokken aan, een klein rolletje onder je hoofd om dan ultieme ontspanning te ervaren en je lichaam als het ware te resetten van alle houdingen die het de afgelopen les heeft aangenomen. Dit is de houding van rust en herstel. De practice die je beoefent hebt wordt geïntegreerd in je lichaam. Het is een bekend gegeven: je lichaam wordt niet sterker wordt van louter trainen, maar van de rust en het herstel na de training. Tegelijkertijd is Savasana ook een houding van alertheid en opmerkzaamheid. Je staat je lichaam toe te ontspannen en bent observant. Je verkeerd in een andere staat van bewustzijn.
Cerise sur le gâteau
Voor mij was de “Voyage Sonore” tijdens deze Savasana de “Cerise sur le gâteau”. Het was een kortere versie dan de eerdere avonden die ik had mee gemaakt, maar het bracht zo’n ontspanning om na het beoefenen van de Yin asana’s mij over te geven aan het uitsluitend ZIJN en de geluiden die over mij heen kwamen en door mij heen gingen. Alsof je je onderdompelt in een warm bad of je in de sauna overgeeft aan de weldadige warmte. Ik blijf het ook bijzonder vinden om te ervaren dat aan de ene kant het gevoel hebt dat je alert en opmerkzaam bent: je hoort de geluiden, hebt er sensaties bij die je opmerkt, merkt wanneer Yohan met een instrument langs je loopt. Kortom je hebt de indruk dat je totaal bij je positieven bent. Aan de andere kant is er tevens totale ontspanning en als er iemand kucht dan komt dat als een schok, alsof je een tik krijgt waar je niet op bedacht was. Alsof je er even helemaal niet was.
Al met al een mooie en bijzondere ervaring, die voor iedereen anders is en voor jezelf geen tweede keer hetzelfde zal zijn. Iets om een keer mee te maken en je aan over te geven. Een combi die ik zeker voor wat betreft onze plannen voor het Holistisch Inspiratie Centrum op mijn lijstje heb staan ♥
Zou jij ook wel eens een “Voyage Sonore” of een “Yin Yoga les” bij willen wonen? Stapje voor stapje zijn wij bezig met het opzetten van een Holistisch Inspiratie Centrum. Een aantal activiteiten zal op onze locatie in Egliseneuve d’Entraigues aangeboden gaan worden en langzamerhand zullen er steeds meer activiteiten op onze tweede locatie in Loubinoux gaan plaatsvinden. Nieuwsgierig naar wat er voor jou te doen is? Onze activiteiten en ander nieuws zullen we bekend maken via onze social media kanalen (Facebook, Instagram en Youtube), blogposts en onze website. Volg ons dus!
Auteur: Gerti van Stijn (1968), samen met zus Ellen eigenaar van Maison van Stijn
Natuur I Yoga I Meditatie I Breathwork I Honden I Makkelijke Moestuin