skip to Main Content

Yoga, Hoe kom je er bij ?

Zomer 2021, mijn moeder wordt 78 en mijn zus Ellen en ik besluiten haar een vakantie in een all-inclusive-resort in Zuid-Frankrijk cadeau te doen. Ik ga met haar mee. Voor de gein volg ik de aquarobic en yoga-lessen die door een enthousiaste sportdocente gegeven worden.

Als kind stond ik al graag op mijn kop. Jaren later deed ik zo’n 6 uur per week aan Steps, Boksing Aerobics, BBB, Cardiotraining ed. Het fijnste onderdeel van deze workouts vond ik eigenlijk altijd het rekken en strekken. Destijds was ik ook best lenig. Geen slangenmens, maar zeker geen stijve hark.

Holistische kijk op gezondheid & het leven
De eerste 15 jaar na mijn verhuizing naar Frankrijk (2006) stonden in het teken van heel veel verbouwen en het overleven van ernstige tot levensbedreigende aandoeningen bij mijn naasten. Zelf kreeg ik –zeker niet levensbedreigend, maar toch- in 2019, op de jeudige leeftijd van 51, een heupprothese. Kennis over gezond leven werd sinds 2007 voor ons een noodzaak. We begonnen bij gezond eten & drinken en supplementen. Gaandeweg werd de kennis steeds meer uitgebreid en steeds holistischer.

Yoga: een levensvisie
Tijdens de vakantie met mijn moeder werd mijn interesse in rekken & strekken nieuw leven ingeblazen. De yoga-lessen brachten mij, ondanks dat ik bij lange na niet meer de souplesse van 30 en meer jaar geleden had, veel plezier. Bij thuiskomst google ik zo maar eens op “Yoga retraites Frankrijk” en zodoende kwam ik in oktober 2021 op een retraitre centrum in Zuid-Frankrijk, terecht. Daar leerde ik dat yoga veel meer is dan rekken & strekken* en maakte ik serieus kennis met mediteren en lichaamsbewustzijn via de chakra’s. Het voelde als een warm bad, als bij mijzelf thuiskomen. Vele puzzelstukjes vielen die week voor mij samen in de levensvisie die Yoga heet.

Daar waar ik zelf al enige tijd bezig was met ademtechnieken, koude training, energetische oefeningen, (barefoot) wandelen, mindfulness, aarden en de verbinding tussen body – mind & soul, zag en ervoer ik dat Yoga een verbinding maakte tussen al deze elementen. Daar werd ik echt super enthousiast van! Dat smaakte naar meer!

Raja Yoga Teacher Training: The Royal Path
Voor mij een reden om te besluiten om het levenspad Yoga dieper te gaan bestuderen en uit te dragen. Niet alleen voor mijzelf maar ook om anderen mee te inspireren en ondersteunen op hun weg naar gezondheid, persoonlijke kracht, vreugde en vrijheid èn om verbindingen te kunnen maken tussen lichaam, geest en gevoel maar zeker ook verbindingen tussen mensen. In het voorjaar van 2022 ben ik daarom begonnen aan een internationale Raja Yoga Teacher Training (500 uur, verspreid over meedere jaren). Ik laat je graag een stukje van het pad dat ik bewandel zien èn ervaren en hoop je daarmee te inspireren om bewust jouw eigen pad te volgen.

Zou jij ook wel eens op een laagdrempelige manier kennis willen maken met wat Yoga voor jou kan betekenen? Stapje voor stapje zijn wij bezig met het opzetten van een Holistisch Inspiratie Centrum. Een aantal activiteiten zal op onze locatie in Egliseneuve d’Entraigues aangeboden gaan worden en langzamerhand zullen er steeds meer activiteiten op onze tweede locatie in Loubinoux gaan plaatsvinden. Nieuwsgierig naar wat er voor jou te doen is? Onze activiteiten en ander nieuws zullen we bekend maken via onze social media kanalen (Facebook, Instagram en Youtube), blogposts en onze website. Volg ons dus!

* Wat ik “rekken & strekken” noem, zijn in de yogawereld de Asana’s: houdingen of poses welke slechts één onderdeel zijn van het zgn. 8-voudige pad

Auteur: Gerti van Stijn (1968), samen met zus Ellen eigenaar van Maison van Stijn
Natuur I Yoga I Meditatie I Breathwork I Honden I Makkelijke Moestuin

Back To Top